Skrämmande siffror:
Var tredje musiker på väg att lämna yrket
Musikcentrum Riks uppföljande Corona-enkät ger en mycket oroande årsprognos gällande landets professionella musiker och artister. Sammanlagt beräknas över 40 000 speltillfällen att ställas in och den sammanlagda förlorade intäkten uppskattas till mer än 171 miljoner kronor. Undersökningen visar att var tredje musiker är på väg att lämna yrket.
Musikcentrum Riks tredje enkät sedan pandemins utbrott – denna gång med syfte att ge en prognos för helåret 2020 – har besvarats av 964 musiker och artister. De som har svarat representerar en stor bredd inom fältet – allt från folkmusiker till hiphopartister, från saxofonister till popstjärnor.
Undersökningen visar att musiker på många sätt är experter på och vana vid att hantera svåra tider – det finns en stor kreativitet när det gäller att anpassa verksamheten efter omständigheterna. Ändå talar siffrorna sitt tydliga språk: Coronapandemin riskerar att dränera och ödelägga en stor del av Musiksverige.
Några slutsatser:
En tredjedel av Sveriges professionella musiker och artister är på väg att lämna yrket. Kommande stödpaket kommer att bli avgörande för hur Sveriges musikliv ska se ut efter Corona-krisen.
Informationen om de statliga stödpaketen har inte nått fram till musikutövarna – 49 procent anger att de inte har sökt något stöd alls.
Musiker och artister kämpar bland annat med hjälp av sitt livs besparingar för att hålla sig kvar i branschen. Stressnivån och de psykiska påfrestningarna bland utövare är mycket hög.
Det sammanlagda stödet till musiker och artister täcker hittills bara cirka 14 procent av helårets beräknade inkomstbortfall – och då ingår även privat stöd.
Enskilda företagare är branschens mest utsatta yrkesgrupp och riskerar att trilla mellan stödsystemens stolar.
Läs rapporten i sin helhet här | Läs mer om Musikcentrum Riks här