Nytt

Salomon Jakobsson

Salomon Jakobsson

Kontakt:
salomon.jakobsson@gmail.com

+46-70-1573498

Hemsidor:
http://salomonjakobsson.com

Artist:
Salomon Jakobsson - Akustisk gitarr

Länkar:
Spotify
Instagram
Facebook

Salomon Jakobsson är en akustisk gitarrist och kompositör bosatt i Malmö. Hans musik kan beskrivas som en kombination av Lenny Breau och Michael Hedges tekniska traditioner blandat med klassisk musik, metal, jazz och 8-bit.

2016 släppte han sitt debutalbum “In The Valley of Notes” och har sedan dess turnerat runtom i Europa, vunnit priser i flertalet musiktävlingar samt blivit inbjuden till Ibanez, D’Addarios och Hughes & Kettners internationella artistteam.

Under hösten släpps musik från projektet Zagros Duo där orientalisk klarinett musik möter modern fingerstyle-gitarr i uttrycksfulla arrangemang och egna kompositioner. I början av 2020 väntas ett nytt soloalbum.

Citat/omnämnanden: “What I hear is a synthesis of classical music, popular harmonies and percussive style with a few mad passages in the mix. The tune is played with incredible virtuosity, yet sensitively. A solid melody with a passage where the player combines artificial harmonics with a rythmical slapping with a ring on the thumb! The name of the composition is Introspective (Insanity) and I’m scratching my head: who is this young lad, who plays like this?” (Novy Popular: Issue 3 / 2016)

Alla artister →

Rymdrytmik med Pax och Karin

Rymdrytmik med Pax och Karin

tilhemsidan_rymdrytmik.jpg

Kontakt:
rytmikarin@icloud.com

0730-657826

Hemsidor:
http://rytmikarin.wordpress.com

Gruppens medlemmar:
Karin Holmström - rytmikpedagog
Sanna Persson Halapi

Ladda ner pdf:
Rymdrytmik med Pax och Karin

Karin är en rymdintresserad rytmikprofessor som har kommit för att sjunga, spela och rymdrytmika med barnen. Hon berättar om X5260 – en märklig manick som hon har hittat, Karin tror att den måste ha trillat ner från rymden!

PAX är en muffinsälskande rymdvarelse från Ypsagon som har hamnat på jorden för att leta efter en viktig del till sitt rymdskepp.
När Karin går ut för att hämta X5260:n, som hon glömt i sin cykelkorg, dyker helt plötsligt PAX upp! Det visar sig att det är just den manicken som Pax är på jakt efter!

I mötet mellan Karin och Pax uppstår en del kluriga frågor som de tillsammans med barnen får hjälp att hitta svar på:

- Hur ska de kunna prata med varandra?
- Vad är en bokstav?
- Hur smakar klarinett?
- Kan musik vara ett språk?
- Hur dansar en på Ypsagon?

Alla artister →

MSQ

MSQ

MSQ 1 foto Jon Antonsson.jpg

Kontakt:
sven.midgren@gmail.com

Hemsidor:
http://triomsq.se

Gruppens medlemmar:
Sven Midgren - fiol
Allan Skrobe - gitarr/mandola
Tina Quartey - slagverk

Midgren|Skrobe|Quartey


Tre musiker, tre generationer, tre temperament som möts i ett samspel präglat av både sväng och intimitet, lek och allvar.

Med fiol, slagverk och mandola/gitarr tar de sig an både ny och gammal repertoar, musik som aldrig tidigare spelats in och annat som hörts många gånger förut.

Här delar de med sig av sina gemensamma “rastställen”, låtar att uppehålla sig vid en stund för att finna stadga, ro, och kraft.



Tina Quartey är närmast en levande legend, startade sin karriär i Filarfolket och sedan Groupa under 80-och 90-talet och har sedan dess bidragit med sitt sväng och sin breda palett av ljud och klanger till en lång rad band och projekt inom både folkmusik och andra genrer.


Sven Midgren växte upp med just Filarfolket i hörlurarna och samtidigt omgiven av spelmän som matade på med traditionella skånelåtar på fioler. Han har sedan dess gjort sig känd som en av sin generations flitigaste dansspelmän, djupt förankrad i den sydsvenska traditionen, men med en stor bredd på sin repertoar. I hans spel paras driv och lekfullhet med innerlighet och dynamik.


Allan Skrobe har rört sig i hela världen, såväl bildligt som bokstavligt, men återvänder ständigt hem till den svenska folkmusiken. Han manövrerar ledigt mellan lyriskt melodispel, harmonisk uppbackning och rytmiskt pådrivande komp, ständigt med samma värme och spelglädje.

Alla artister →

KVINNOLÅT

KVINNOLÅT

Riksspelmansduon Anna & Miriam presenterar ett projekt med kvinnliga upphovsmän och musikutövare i centrum. Fanns det inga spelkvinnor förr i tiden?

Jo, naturligtvis, men de gjorde inte mycket avtryck. Desto större betydelse hade alla sjungande och spelande mödrar, hustrur, döttrar och systrar till spelmännen.

Alla artister →

Tant Parant

Tant Parant

Tant Parant är folkmusiktrion som utforskar, inspireras av och hyllar tanter. Med saxofon,
piano, dragspel och sång spelar de nyskriven såväl som traditionell folkmusik. Inspirationen hämtas i låtar och anekdoter från förr och tillsammans skapar de musik med mycket spelglädje.

Alla artister →

Sara Thuresson

Sara Thuresson

Sara Thuresson har under de senaste åren blivit extra uppmärksammad för sina projekt vid Sveriges tunga anstalter, med tonvikt på Hinseberg. 2017 kom skivan med samma namn ut och fram till september 2018 skildrades arbetet i utställningen Musik bakom Galler, på Malmö Museer.

Alla artister →

Thor & Lies

Thor & Lies

På säckpipa, flöjter och durspel tar Thor & Lies med sina åhörarna på en musikalisk resa från Nordens mytiska urskogar till en pittoresk torghandel i en fransk liten medeltida by. Det bjuds på en behaglig och dansant sammanvävning mellan nyskriven och traditionell fransk och nordisk folkmusik.

Alla artister →

Vindla String Quartet

Vindla String Quartet

Bland Vindlas många samarbeten finner man namnkunniga artister som Tingsek, Linnea Henriksson, Moto Boy, Miriam Bryant, Helena Josefsson, Forest & Crispian och Albin Gromer, jazzmusikerna Lina Nyberg och Miriam Aïda samt nyckelharpisten Emilia Amper.

Alla artister →

Kråkspark - Väx Upp!

Kråkspark - Väx Upp!

Väx upp! är en interaktiv föreställning som tillsammans med barnen utforskar naturens kretslopp och hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Med hjälp av lek, musik och inslag av cirkus och trolleri behandlas de stora frågorna. En fundersam och finurlig musiksaga om att växa upp – både som planterad blomma och vild människa.

Alla artister →

GOTTE ROLAND GOTTLOW

GOTTE ROLAND GOTTLOW

Inspirerad av alla musikaliska möten genom åren bär han sin egen tradition, rör sig obehindrat mellan folkmusik, visor, jazz, blues och världsmusik. Rootsmusik från hela världen färgar Gotte Roland Gottlows musikaliska uttryck. 

Alla artister →

CURE-A-PHOBIA

CURE-A-PHOBIA

Medverkande:
Jenny Nilsson – sång, komposition
Fanny Gunnarsson – piano, dragspel, sång
Elina Nygren – viola, såg
Anne Marte Eggen – elbas

Kontakt:
info[at]cure-a-phobia.com

Hemsida:
www.cure-a-phobia.se

*** Nytt album Regeneration ***

Skivan består av 11 låtar med hela 12 olika gäster, bland annat Johnny Essing (bob hund), Sousou Cissoko (Sousou & Maher Cissoko), Thom Hell [NO] och Vindla String Quartet.

”Cure-a-Phobia agerar med finess och feministisk vrede”.
”Utfallet, som det ter sig på detta elvaspåriga album, är en förfinad variant av ursprungskonceptet: aningen mer dämpat och lite mer poporienterat, men fortfarande lekfullt sprittande och ganska vitt spretande. Fantasifulla arrangemang och en studio med svängdörrar…”
– Håkan Engström, Sydsvenskan

Det som är snett, vint eller gör lite ont kan också vara något vackert och spännande. Alla är vi rädda för något, men Cure-a-Phobia bestämde sig en dag för att sluta ängslas och istället börja rota runt bland det som känns obehagligt. Ett par för trånga skor, en ton som skaver, en udda taktart som får en att tappa balansen…

Musiken, komponerad av Jenny Nilsson och arrangerad av Cure-a-Phobia, följer inga skrivna regler och måsten. Den håller sig sällan till en specifik tonart eller taktart men är ändå rytmisk och på något sätt logisk. Texterna är rörande, komiska eller ifrågasättande och inbjuder till personliga tolkningar.

Alla artister →

CECILIA NORDLUND & FULLMÅNEN FRÅN HELVETET

CECILIA NORDLUND & FULLMÅNEN FRÅN HELVETET

Mamöbaserade artisten Cecilia Nordlund har skrivit musik i ett antal olika konstellationer sedan nittiotalet. Ni minns kanske alternativa rockbandet Souls som Nordlund frontade och som turnerade i USA och spelade in skivor med legendaren Steve Albini? Efter det har hon synts i ett flertal andra band och projekt som Monkeystrikes, Cilihili, Sunshine Rabbits och Dollykollot och gjort musik med både Marit Bergman och Fever Ray.

Alla artister →

HELLSKOTTA

HELLSKOTTA

Medverkande:
Sofi Hellborg – Saxofon
Erik Skott – Guitarr
Göran Abelli – Trombon
David Carlsson – Bas
Andreas Baw – Trummor och samplingar

Kontakt:
sofi[at]sofihellborg.com

Hemsida:
http://hellskotta.wordpress.com

Helskotta är just nu i studion och arbetar med sitt tredje album som är planerat att släppas i maj 2019!

Hellskottas musik är energisk, utåtriktad och pulserande men har samtidigt plats för lugna öppna partier, inslag av elektroniska texturer och det rytmiskt utmanande. Vår musik hämtar inspiration från när och fjärran, bland annat från funk, experimentell beat-jazz, afro-beat och jazz.

Efter 7 år och många spelningar runt om i Sverige och fulla hus på B-flat och Birdland i Tyskland så har Hellskotta blivit ett sammansvetsat liveband som vågar ta ut svängarna och bjuder in publiken.

I slutet av april 2017 släppte vi vår andra skiva, ”Kuling” på Periferi Records. Den fick ett mycket positivt mottagande av press och bloggar.

”Visst är det jazz, om än mycket modern jazz. Det är Hellskotta snyggt och det är musik som inte tvekar utan går sin egen väg och den vägen känns inte fel.”
– Lennart Götesson, Dala-Demokraten april 2017

”Energi och puls är ledord för den nya plattan, men stämningslägena skiftar. Hellborg är lyriskt driven med finurliga och tonrika solon. Göran Abelli’s färgstarka trombonslingor ger extratryck åt ensemblespelet. Skott har en läcker rytmisk frasering.”
– Orkester Journalen, juni 2017

”Men vilka musiker, lyssna bara på saxofonisten Sofi Hellborg när hon leder sitt band Hellskotta i vilda danser på albumet ”Kuling”
– UNT, maj17

”Musiken är infallsrik. Skott´s melodiflöden, Abellis lugna solon och Hellborg läckra inpass är distinkta, men de belyser och kommenterar varandra.”
– Magnus Eriksson, Lira maj 2017

 

Alla artister →

Floating Sofa Quartet

Floating Sofa Quartet

Kontakt:
contact@floatingsofaquartet.com

Hemsida:
www.floatingsofaquartet.com

Gruppmedlemmar:
Mads Kjøller-Henningsen [DK] – wooden flute & swedish bagpipes
Leija Lautamaja [FI] – 2,5-row melodeon & harmonium
Clara Tesch [DK] – fiddle
Malte Zeberg [SE] – double bass

*** “Neighbourhood” – Nytt album ute 1/10 - 2018! ***

Sedan debuten 2016 med skivan “The Moon We Watch Is the Same” har denna Svensk/Dansk/Finska folkmusik-kvartett nominerats till flertalet priser och synts på stora som små scener runt om i hela Norden och Europa. Till skillnad från första skivan som bestod till mestadels av egna kompositioner har gruppen med skivan “Neighbourhood” valt att gå tillbaka till sina rötter och tolka den traditionella dansmusiken från sina respektive hemland. Titeln “Neighbourhood” hämtas delvis från känslan att utforska den lokala musik som kommer hemifrån, men även insikten att de nordiska grannländerna delar en tradition som ständigt färdas över gränserna. Skivans tio spår består av totalt sexton traditionella melodier från det Sverige Danmark och Finland, arrangerade av FSQ med hjälp av nyfikenhet, glädje och mycket grannsämja!

“(…)once again this foursome manages to sound like a full orchestra spanning at least three centuries of Nordic music. I’m extremely impressed with Neighbourhood, and the Floating Sofa Quartet could well be on my Top Ten list again this year.”
– Alex Monoghan, Folk World (DE) – Read full review in English

“(…)the whole album is fascinating from start to finish: fantastically well played, fun and flawless at the same time. This is a record that invites you to go see the band live as soon as the opportunity presents itself, which I hope will be soon by the way.”
– Dani Heyvaert, Rootstime.be (BE) – Read full review in Flemish

“Their musical education is obvious for the whole world to see and their baggage of traditional music – still alive today – allows them to revisit it in a modern way but without ever going for the easy options. […] I recommend you to gather some friends on this “floating sofa” – you will not regret it.”
– Gérard Viel, Des mondes de musiques / 5planetes.com (FR) – Read full review in French

Alla artister →

MOUR

MOUR

Gruppmedlemmar:
Armin Pendek

Kontakt:
armin.pendek@gmail.com

Hemsida:
http://mour.nu/

MOURs musik är ett flöde där det starka och det spröda samexisterar - en musikalisk spegling där MOUR med finstämt mäktiga detaljer återger känslan av stillhet och livfullhet i ett gränsland som befinner sig både i drömmen och verkligheten. Det balanserar säkert i utrymmet mellan flera genrers och nuddar vid dem samtliga utan att riktigt vilja ge sig till känna åt någon. Instrumentala lager och textrader smälts samman på ett sätt som gör att det inte liknar något annat. Sammanlänkningen av känslighet i textens berättelse och melodins förmåga att föra sig framåt med en konstant närvaro sveper lekfullt men också med allvarsam tyngd sin lyssnare med sig - här finns igenkänningen från var mans liv men det tar sig uttryck på sitt helt eget vis. Från första till sista ton berör det nya sound MOUR skapat och förmedlar på djupet en känsla som håller sina löften och bär lyssnaren hela vägen hem.

***

Skapandefasen av MOURs musik börjar med Armin Pendek men när euforin drabbar honom tar MOUR över och låten tillåts växa av sin egen energi och kraft, något som tydligt märks, inte minst vid framfranden live.

''Proiektet MOUR och vemodiga låten "Jag vill att vi drömmer" låter ungefär som Justin Vernons och Jonathan Johanssons kärleksbarn. Skitsnygg video också.”
– Musiktidningen HYMN

"Du är iu liksom Skånes Peter Gabriel"
– Kristoffer Triumf, Värvet

Alla artister →

Folkmusikens Queen B

Folkmusikens Queen B

En exposé i kärlekssorg, en hyllning till moderskapet, en fanfar för hemlängtan.

Brita Björs ikläder sig rollen som Folkmusikens Queen B. Hon tolkar världsartisten Beyoncé fast via folkmusik, folkdräkt, folkdans och allmogekultur. Folkmusikens Queen B är en egensinnig soloföreställning som tilltalar såväl äldre hembygdsmänniskor som yngre hipsters.

Gamla folkvisor i moderna arrangemang som speglar Beyoncés tematik, danssteg som flörtar med både folkdans och Beyoncé-koreografi, kostym inspirerat av folkdräkt som för tankarna till en Beyoncé-kollektion, allt inramat av maffiga projektioner och ljussättning, en maxad allmoge-show för samtiden!

Urpremiären av Folkmusikens Queen B (tidigare Folkmusikens Beyoncé) gick av stapeln 18-20 aug 2017 på Bastionen i Malmö. Nu är föreställningen återuppstånden efter barnafödande och föräldraledighet. Med ny titel: Folkmusikens Queen B, och vidareutvecklad show.

"Upplev henne om ni kan. Lantbrukstjejen från Helsingland har omstöpt en popdrottning på sina egna villkor i en kompakt version av Beyonces album 'Lemonade'. Kärlek, otro, moderskap och rötter. Knallrosa strumpbyxor och lite knätofsar där bak liksom. Koreografi, rekvisita, film och tanke: Allt är så bra. Sårigt, tänkvärt, roligt."
– Smålandsposten juni 2018

”Folkmusikens QUEEN B tackar på Malmöfestivalen. Vi tackar också! Fantastiskt fin föreställning! Sann folkbildning och strålande sånginsats!”
– Publikröst Skånes spelmansförbund augusti 2018

”Tack Brita Björs för en fantastisk föreställning!! Känner mig fortfarande helt uppfylld, berörd och överväldigad av ett fyrverkeri av tankar och känslor inombords...” – Arrangör Hälsinglands Träteater augusti 2018

Alla artister →

Tropical Vampire

Tropical Vampire

Tropical Vampire är ett alternativt electropop-projekt av Anna Helmersson. Experimentell elektronica med hypnotiska rytmer och drömska ljudbilder. Med ursprung från Australien och numera baserad i Malmö har hon hunnit spela på en rad olika ställen i söder. I år släpptes Tropical Vampire två EP på begränsad upplaga kassetter under Malmös lokala Ghostdrone Records.Genom manipulerade samplingar, syntar, effektpedaler och feedbackloopar dras lyssnaren ner i ett kusligt ljudlandskap bestående av avgrundsdjupa ekon studsandes till catchy beats.

Alla artister →